Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Αλλαγές στην κινητικότητα εργαζομένων στην ΕΕ

Μία νέα ευρωπαϊκή οδηγία δημιουργεί νέα δεδομένα για όσους εργάζονται σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. και επιχειρεί να εισάγει, για πρώτη φορά, έναν «μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης»στον κλάδο της υγείας.
Σύμφωνα με τη «Deutsche Welle», η οδηγία καθιερώνει έναν «μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης» για γιατρούς, οδοντιάτρους, νοσηλευτές και άλλους εργαζόμενους στον κλάδο της υγείας. Στόχος της νέας ρύθμισης είναι να αποκλείονται από την ελεύθερη κινητικότητα οι «κακοί επαγγελματίες» που έχουν χάσει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στη χώρα τους λόγω ιατρικών λαθών ή πειθαρχικών παραβάσεων.
Σύμφωνα με τη νέα οδηγία, οι αρμόδιες εθνικές αρχές είναι υποχρεωμένες να γνωστοποιήσουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες μία αφαίρεση άδειας επαγγέλματος εντός τριών ημερών, ώστε να προστατεύεται η δημόσια υγεία. Το ενδιαφέρον είναι ότι παρόμοιες προτάσεις είχαν γίνει και στο παρελθόν, αλλά προσέκρουαν πάντοτε σε εθνικά συμφέροντα, υποστηρίζει η Έβελυν Γκέμπχαρντ, Γερμανίδα ευρωβουλευτής των σοσιαλδημοκρατών.
Απαιτούμενες οι άριστες γλωσσικές γνώσεις
Στον ευαίσθητο χώρο της υγείας οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι εκπληρώνουν και μία ακόμη απαίτηση: καλή γνώση της γλώσσας στη χώρα που επιλέγουν να εργαστούν. Από την άλλη πλευρά οι «εθνικές ιδιαιτερότητες» γίνονται σεβαστές σε ζητήματα επαγγελματικής κατάρτισης, όπως η πιστοποίηση της εκπαίδευσης για νοσοκόμες και νοσηλευτές, ένα ζήτημα που είχε κολλήσει για χρόνια στα γρανάζια της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας.
Ευρωπαϊκή επαγγελματική κάρτα
Η νέα οδηγία προβλέπει, επίσης, την καθιέρωση για πρώτη φορά, μίας ενιαίας «ευρωπαϊκής επαγγελματικής κάρτας» που θα πιστοποιεί την επαγγελματική κατάρτιση στα επαγγέλματα υγείας, δηλαδή σε επτά από τα συνολικά 800 επαγγέλματα για τα οποία υπάρχουν νομικές ρυθμίσεις στην «Ευρώπη των 28».

Δεν υπάρχουν σχόλια: