Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Ένα διαφορετικό ταξίδι

“Καλώς ήλθατε στην “Ολλανδία”....”

Όταν περιμένεις παιδί, είναι σαν να σχεδιάζεις το ονειρεμένο σου ταξίδι στην “Ιταλία”. Αγοράζεις μια σειρά από ταξιδιωτικούς οδηγούς και καταστρώνεις όμορφα σχέδια. Όλα σού φαίνονται συναρπαστικά....
Ύστερα από την αγωνιώδη προσμονή φτάνει επιτέλους η πολυπόθητη μέρα. Ετοιμάζεις τις βαλίτσες και ξεκινάς...
Μετά από ώρες πτήσης το αεροπλάνο ετοιμάζεται να προσγειωθεί και η φωνή της αεροσυνοδού να σας αναγγέλλει:
-Καλώς ήλθατε στην “Ολλανδία”!
-“Ολλανδία”;;;!!! Τι εννοείτε; Κάποιο λάθος θα κάνετε!!! Εγώ έκλεισα για “Ιταλία”!!! Μια ζωή ολόκληρη περίμενα αυτό το ταξίδι.
Υπάρχει όμως μια αλλαγή στο πρόγραμμα πτήσης. Προσγειώθηκες στην “Ολλανδία” κι εδώ θα πρέπει να μείνεις τώρα...
Θα πρέπει, λοιπόν, να βγεις πάλι έξω και να προμηθευτείς διαφορετικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς. Θα πρέπει να μάθεις μια εντελώς διαφορετική ξένη γλώσσα. Θα γνωρίσεις μια διαφορετική ομάδα ανθρώπων, που κάτω από άλλες συνθήκες δε θα γνώριζες. Πρόκειται μόνο για ένα διαφορετικό μέρος, όπου όλα γίνονται πιο αργά από την “Ιταλία” και είναι λιγότερο λαμπερά.
Αφού ήδη είσαι κάποιο χρονικό διάστημα εδώ και κατάφερες να πάρης μια ανάσα, στρέφεις το βλέμμα σου γύρω και βλέπεις.....ότι η “Ολλανδία” έχει ανεμόμυλους, έχει τουλίπες, έχει τον Ρέμπραντ.....
Μερικοί άνθρωποι που γνωρίζεις έχουν έρθει κατ’ ευθείαν από “Ιταλία”, άλλοι προετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι για εκεί. Και όλοι μιλούν για αυτήν την όμορφη χώρα.
Για το υπόλοιπο της ζωής σου θα λές: “Σ’ αυτήν την χώρα είχα σκοπό να ταξιδέψω κι εγώ. Έτσι σχεδίαζα.”
Ο πόνος και η απογοήτευση για το χαμένο σου όνειρο δεν θα σταματήσει να σε ακολουθεί, γιατί η χαμένη αυτή επιθυμία ήταν πολύ σημαντική για σένα.
Αν όμως το υπόλοιπο της ζωής σου συνεχίζεις να πενθείς για το ότι δεν κατάφερες να πας στην “Ιταλία”, δεν θ’ αποκτήσεις ποτέ την ικανότητα να γευτείς και ν’ απολαύσεις τις όμορφες και πολύτιμες εμπειρίες, που έχει να σου προσφέρει η “Ολλανδία”.

Emily Perl Kingsley

Δεν υπάρχουν σχόλια: