Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Οι Αστικοί Λαχανόκηποι στην κρίση - Οι επίδοξοι Καλλιεργητές και η ανάγκη εκπαίδευσης

Γράφει ο Ιάκωβος Καλαμαρτζής
Γεωπόνος
Σύμβουλος Εκπαίδευσης Ενηλίκων

Οι αστικοί λαχανόκηποι παρ’ ότι έχουν μακρά ιστορία κυρίως στα αναπτυγμένα βιομηχανικά κράτη, στην Ελλάδα εμφανίζονται μόλις πρόσφατα εξαιτίας κυρίως της οικονομικής κρίσης. Η ανάγκη της εξασφάλισης φτηνών λαχανικών και φρούτων, τα οποία όμως είναι υψηλής διατροφικής αξίας, απαλλαγμένα από επιβλαβή για την υγεία χημικά φυτοφάρμακα, λιπάσματα και ορμόνες, οδήγησε πολλούς Έλληνες στην δημιουργία λαχανόκηπων σε περιοχές τόσο μέσα στο όρια της πόλης όσο και περιμετρικά αυτής.
Ταυτόχρονα η ανάγκη επαφής με την φύση και η χαρά της δημιουργίας μέσα στο φυσικό περιβάλλον, ως προσωπικές ανάγκες των ανθρώπων της πόλης, πολλαπλασίασαν αυτούς που απασχολούνται δημιουργικά στους αστικούς λαχανόκηπους.  

Οι δήμοι, τα δημόσια ιδρύματα αλλά και οι διάφορες οργανώσεις πολιτών παρέχουν πλέων σήμερα τις απαραίτητες εκτάσεις και μέσα για την δημιουργία και καλλιέργεια των αστικών λαχανόκηπων. Όμως δεν φτάνει μόνο αυτό. Χρειάζεται η εκπαίδευση των πολιτών σχετικά με το τι θα καλλιεργήσουν και κυρίως πως θα το καλλιεργήσουν. Πιο συγκεκριμένα ένα βασικό πρόγραμμα εκπαίδευσης το οποίο απευθύνεται σε πολίτες με μικρή ή καθόλου εμπειρία στην καλλιέργεια λαχανικών και φρούτων περιλαμβάνει:
·       την ομαδοποίηση και ταξινόμηση φρούτων και λαχανικών σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά τους,
·                 τον καθορισμό της εποχής και της διάρκεια της καλλιέργειας,
·                 την παρουσίαση των καλλιεργητικών μέσων και εργαλείων που απαιτούνται,
·                 τον προσδιορισμό του τρόπου ποτίσματος ανάλογα με τις ανάγκες σε νερό,
·                 την παρουσίαση των μεθόδων και των τεχνικών καλλιέργειας,
·    την παρουσίαση της παρασκευής και χρήσης βιολογικών σκευασμάτων καταπολέμησης των εντόμων και των ασθενειών,
·     την παρουσίαση της παρασκευής και χρήσης βιολογικών λιπασμάτων και εδαφοβελτιωτικών υλικών για την αύξηση της παραγωγής και
·                 τον καθορισμό του τρόπου και της περιόδου συγκομιδής.

Οι επίδοξοι καλλιεργητές των λαχανόκηπων αποκτώντας αυτές τις γνώσεις και δεξιότητες θα είναι ικανοί μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους να επιλέγουν επιτυχημένα τα είδη και τις ποικιλίες των λαχανικών και φρούτων που θα καλλιεργούν και  θα είναι αποτελεσματικοί στην εφαρμογή των βιολογικών μεθόδων και πρακτικών καλλιέργειας έτσι ώστε να μπορούν να παράγουν τις αναγκαίες ποσότητες αγροτικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας με μικρό κόστος. 

Οι αστικοί λαχανόκηποι ανθίζουν στις μέρες μας είτε από οικονομική ανάγκη, είτε από προσωπική ανάγκη δημιουργίας, είτε ακόμη και από αντίδραση και αντίσταση σε όλα αυτά που μας περιορίζουν και μας πιέζουν. Όμως ανεξάρτητα από τον λόγο για τον οποίο πραγματοποιείται αυτή η άνθηση  ένα είναι σίγουρα το ότι μας βοηθά να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Μας βοηθά να υιοθετήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής παράγοντας μόνοι μας την τροφή μας, αντιμετωπίζοντας με θετικό και δημιουργικό τρόπο τα αδιέξοδα της κρίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: