Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Η ανάκληση του προγράμματος Voucher ανέργων 29-65 ετών και η "σιγή ιχθύος"

Δεν άνοιξε μύτη για το voucher του ΟΑΕΔ που ανακλήθηκε – οι σύγχρονες «γαλέρες» δυσκολεύονται να επιβιώσουν.

Ολόκληρο πρόγραμμα απασχόλησης, ανεστάλη την εβδομάδα που μας πέρασε και δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση. Άλλες φορές, τα στελέχη της αντιπολίτευσης, που έως πριν από μερικούς μήνες κρατούσαν κομβικές θέσεις στο υπουργείο Εργασίας, μόλις τολμήσει ένας Στρατούλης, ή ένας Ρωμανιάς να κάνει την παραμικρή παρέμβαση, σπεύδουν να εξαπολύσουν μύδρους. 


Βλέπετε η κριτική είναι εύκολο πράγμα, αλλά τι γίνεται ότι έρχονται τα δύσκολα; Εδώ η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, δεν υπαινίχθηκε, αλλά επίσημα έκανε λόγο για σκάνδαλο. Ένα πρόγραμμα «φωτογραφικό» που οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ, από τον περασμένο Οκτώβριο, είχαν ζητήσει να ανασταλεί. Τι γίνεται, όλοι αυτοί ξαφνικά τρελάθηκαν και ενώ οι άνεργοι στον Οργανισμό είναι σταθερό πάνω από 1 εκατ. άτομα, αντί να σπεύδουν την εφαρμογή προγραμμάτων, προχωρούν και στην αναστολή τους; Γιατί λοιπόν η αντιπολίτευση, ο κ. Βρούτσης, που ήταν που ενέκρινε το πρόγραμμα voucher για ανέργους ηλικίας 29 – 64 ετών, δεν προχωρά σε σκληρή κριτική; Γιατί δεν καταγγέλλει δημόσια την κυβέρνηση που τόλμησε να αναστείλει ένα πρόγραμμα που ο ίδιος είχε προκηρύξει; Γιατί αποφεύγουν στην αντιπολίτευση να ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη «καυτή πατάτα»; Δεν νομίζω να μην το έχουν αντιληφθεί. 

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Η κα Αντωνοπούλου ή δεν ξέρει τι της γίνεται, ή έχει δίκιο. Ή έχει αποφασίσει να κυνηγήσει τους προκατόχους της από κομματικό ρεβανσισμό, ή έχει επιλέξει την οδό της εντιμότητας. Γιατί μόνο τίμιο δεν είναι, να τάζουν στους ανέργους δουλειές και μετά από λίγο να βρίσκονται μπλεγμένοι σε «γαλέρες» ανά την επικράτεια, ως «φτηνά εργατικά χέρια» που θα εξυπηρετήσουν μεγαλο – εργολάβους. Και όλα αυτά με κρατικό, δημόσιο χρήμα, εν καιρώ κρίσης. 

Αναμένουμε το νέο, βελτιωμένο πρόγραμμα από την κα Αντωνοπούλου. Τι βελτιώσεις θα έχει και πώς θα εξασφαλίζει ότι τα κρατικά κονδύλια θα ωφελήσουν ανέργους για να βρουν δουλειές και όχι μεγαλο – κατασκευαστές για να βρουν την επόμενη στρατιά «δούλων». Αλλά καλό είναι και οι άνεργοι, που νοιάζονται για να λύσουν το βιοποριστικό τους πρόβλημα, να μην δέχονται τα πάντα όπως είναι. Να ψάχνουν, να αναζητούν και να επιδιώκουν την εργασία με όρους αξιοπρέπειας. Γιατί πεντάμηνη απασχόληση σε «γαλέρες» και μετά πέταμα και επιστροφή στην ανεργία και τα λεφτά με μεγάλη καθυστέρηση, δεν συνάδουν με τους όρους αξιοπρέπειας που πρέπει να επιθυμούν για τους εαυτούς τους. Επιτέλους, να ανατραπεί η λογική της εκμετάλλευσης. Ας επικρατήσει η λογική της συνδρομής σε ένα καλύτερο αύριο, γεμάτο από θέσεις εργασίας που θα βοηθούν στην ανάπτυξη, αλλά και θα σέβονται τον εργαζόμενο. Ήρθε ο καιρός οι σύγχρονες «γαλέρες» να πάψουν να στηρίζονται από την πολιτική της διαπλοκής και να «βουλιάξουν», για να έρθουν στη θέση τους υγιείς επιχειρήσεις. Δύσκολο θα μου πείτε, αλλά όχι ακατόρθωτο. Αξίζει να προσπαθήσουμε. 

www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: